Blog

Penselen reinigen - hoe moet dat nu?


Je make-up penselen tijdig reinigen is belangrijk om je huid bacterievrij te houden. Je staat ervan versteld wat er allemaal in zo’n borstel zit van bacteriën, dode huidcellen en oliën. Bovendien hebben je penselen op deze manier een veel langere levensduur.

Maak je borstels vochtig, niet nat

Als je je penselen reinigt, zorg er dan voor dat je ze nooit volledig onder water dompelt. Zo kan het metalen deel gaan roesten of de lijm die de haren samenhoudt, gaat loskomen. Probeer dus eerder wat water over de haren te sprenkelen of de borstel ondersteboven onder de kraan te houden, zodat enkel de haren nat worden.

Laat hem schuimen

Eens je borstel vochtig of lichtjes nat is, is het tijd om hem echt te reinigen. Je hoeft niet noodzakelijk een duur reinigingsmiddel te kopen, een milde shampoo (babyshampoo) doet zijn werk ook. Doe een kleine hoeveelheid van de shampoo in je hand of in een klein kommetje, en draai de borstel er in rond totdat hij begint te schuimen. Spoel hem vervolgens zeer grondig uit. Je kan eventueel tussen make-up beurten door ook wat alcohol verstuiven om bacteriën te doden.


Verwijder overtollig vocht

Eens je borstels volledig proper zijn kan je best het overtollige water eruit knijpen. Zo kan de borstel sneller drogen. Je kan het water eruit knijpen met een handdoek of een keukenrol. Eens je het meeste vocht eruit hebt gekregen is het belangrijk dat je het penseel terug in de oorspronkelijke vorm krijgt. Zo gaan de haren niet alle kanten uit staan.

Laat de borstel natuurlijk drogen

Laat je penseel volledig drogen alvorens hem opnieuw te gebruiken. Als je hem ’s avonds wast zou hij ’s morgen opnieuw gebruiksklaar moeten zijn. Je kan hem op een handdoek laten drogen of op het einde een haardroger gebruiken op een lage koude stand. Zo behouden penselen het best hun vorm en kan het water niet vast geraken in het metalen deel of in de lijm. Als je ze rechtop laat drogen zullen de haren ook sneller de neiging hebben om te gaan uitsteken.

Het handvat

Omdat je nu toch al de moeite hebt gedaan om je borstel te reinigen, is het belangrijk dat je het handvat niet vergeet in het proces. Op het handvat zitten namelijk ook bacteriën die makkelijk verspreiden naar de borstelharen of je handen kunnen infecteren. Gebruik een watje of een keukenrol met wat ontsmettingsalcohol en maak het handvat proper.

Herhaal tijdig

Je borstels vaak reinigen zou een routine moeten zijn. Omdat we niet elke dag tijd hebben om onze borstels proper te maken, is het toch belangrijk dat je dit minstens éénmaal per week doet. Zeker als je ze dagelijks gebruikt. Zoniet volstaat soms 1 x per maand. Een professional reinigt uiteraard na elk gebruik.

Brush cleaner

Voor penselen die enkel in contact komen met poeders (geen vloeibare make-up/creams) kan het ook zeer handig zijn om een brush cleaner te gebruiken om make-upresten te verwijderen. Sommige cleansers kan je op de borstels verstuiven, anderen giet je in een glas waarin je de borstels ‘schoon roert’. Masseer het product in de haartjes en dep droog met een tissue. Laat drogen op een stukje keukenrol of handdoek. Snel & makkelijk!

Ik wil webshoppen

Ik wil mij komen ontspannen in de Beauty Bar