Blog

Hoe zit dat nu met die houdbaarheid van cosmetica & huidverzorgingsproducten?

Houdbaarheidsdatum op de verpakking

Sinds 2005 zijn fabrikanten van cosmetica volgens de Europese regelgeving verplicht om op de verpakking de houdbaarheid te vermelden. Dit moet worden aangegeven met een symbool van een potje met een open deksel. In of naast het potje staat hoeveel maanden het product veilig gebruikt kan worden. Maar er zijn ook producten die ongeopend kunnen bederven. Op de verpakking van deze producten staat ‘bij voorkeur te gebruiken voor…’.

Staat er geen houdbaarheidsdatum of symbool op de verpakking, dan kan dit betekenen dat het product vanwege de samenstelling niet kan bederven, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een hoog alcoholgehalte. Ook producten die je niet helemaal open kunt maken zijn heel lang houdbaar, bijvoorbeeld spuitbussen. Ook op schoonheidsproducten die je maar één keer gebruikt staat vaak geen houdbaarheidsdatum, bijvoorbeeld op gezichtsmaskers die maar voor één behandeling geschikt zijn.


Houdbaarheidsdatum per productsoort

De houdbaarheidstermijn kan per product verschillen. Zo is mascara een van de schoonheidsproducten die het minst lang houdbaar is, ongeveer drie maanden. Een oogpotlood kan echter wel drie jaar meegaan. Foundation gaat over het algemeen een jaar mee. Lippenstift en lippenpotlood zijn ongeveer twee jaar houdbaar en lipgloss een jaar. Lichaamsverzorgende crèmes kun je in principe een jaar gebruiken.

Let op met zonnebrandcrèmes, na een jaar kan de UV-filter verzwakken en zal de huid sneller verbranden.Houdbaarheid natuurlijke cosmetica

Bij natuurlijke cosmetica moet je extra goed op de houdbaarheid letten, omdat er geen kunstmatige conserveringsmiddelen in zijn verwerkt, zoals parabenen. Het gevolg is dat ze sneller bederven.

Voor alle soorten schoonheidsproducten geldt; is de kleur, geur of textuur veranderd, dan is dat een signaal dat het product bedorven is.Tips om schoonheidsproducten langer goed te houden

De houdbaarheidsdatum op de verpakking is de minimale houdbaarheidsdatum.

Hoelang een product echt houdbaar is, hangt ook af van hoe zorgvuldig je het bewaart en gebruikt. Hier enkele tips voor een langere houdbaarheid:

· Maak de dop en hals van de verpakking na gebruik schoon; hierdoor krijgen bacteriën en schimmels niet de kans om zich hierin te nestelen en in het product terecht te komen.

· Laat verpakkingen niet onnodig lang open; ook hiermee voorkom je dat bacteriën voor een sneller bederf zorgen.

· Gebruik een schone spatel of schoon sponsje om crème uit een pot te halen; hiermee voorkom je dat bacteriën via de spatel of het sponsje in de crème terechtkomen. Kom nooit met ongewassen handen aan de crème.

· Bewaar schoonheidsproducten uit de zon. Door blootstelling aan zonlicht kunnen de producten sneller bederven.Algemene richtlijnen

Maar kijk zeker altijd wat op jouw eigen verpakking staat!